Strabismul: Cauze, efecte și corecție

Strabismul, cunoscut și sub denumirea de ochi strâmb sau ochi vărsați, este o afecțiune oftalmologică în care ochii nu sunt aliniați corect și nu se uită în aceeași direcție. Acest fenomen poate afecta copiii și adulții, iar consecințele pot varia de la probleme estetice până la dificultăți de vedere și coordonare. În acest articol, vom explora cauzele strabismului, efectele sale asupra vederii și opțiunile de corecție disponibile.

Cauzele Strabismului:

 1. Dezechilibre Musculare Oculare:
  • Unele cazuri de strabism sunt rezultatul unor dezechilibre musculare în ochi. Muschii care controlează mișcarea ochilor pot fi prea slabi, prea puternici sau să nu funcționeze corect.
 2. Probleme de Viziune:
  • O deficiență de vedere necorectată, cum ar fi miopia sau hipermetropia, poate duce la strabism. Ochii pot să se întoarcă în interior pentru a se concentra mai bine asupra obiectelor.
 3. Factori Genetici:
  • Strabismul poate avea o componentă genetică. Dacă unul sau ambii părinți au avut strabism, există un risc crescut ca și copilul să dezvolte această condiție.
 4. Probleme de Nervi sau Creier:
  • Anumite afecțiuni care afectează nervii sau creierul, cum ar fi paralizia cerebrală sau tumorile cerebrale, pot contribui la apariția strabismului.
 5. Prematuritate:
  • Bebelușii născuți prematur au un risc mai mare de a dezvolta strabism, deoarece sistemul lor vizual nu s-a dezvoltat complet.
 6. Infecții Oculare sau Traume:
  • Traumatismele oculare sau infecțiile oculare pot afecta mușchii ochilor și pot duce la strabism.

Efectele Strabismului:

 1. Ambliopie (Ochi Leneș):
  • Strabismul poate provoca ambliopie, cunoscută și sub numele de ochi leneș, unde creierul ignoră informațiile provenite din ochiul deviat, ducând la pierderea vederii în acel ochi.
 2. Probleme Estetice:
  • Strabismul poate afecta aspectul fizic al ochilor, ceea ce poate genera stigmat social și probleme de încredere în sine.
 3. Dificultăți de Vedere Binoculară:
  • Vederea binoculară, capacitatea de a vedea în profunzime, poate fi afectată de strabism, ceea ce poate provoca dificultăți în percepția distanței și coordonare.
 4. Dureri de Cap și Oboseală Oculară:
  • Persoanele cu strabism pot să resimtă dureri de cap și oboseală oculară datorită efortului suplimentar depus pentru a încerca să alinieze ochii.

Corecția Strabismului:

 1. Corectarea Viziunii:
  • În unele cazuri, purtarea ochelarilor sau a lentilelor corective pentru a trata deficiențele de vedere poate ajuta la ameliorarea strabismului.
 2. Terapia cu Pansamente Oculare:
  • În cazul ambliopiei, terapia cu pansamente oculare poate fi recomandată pentru a încuraja ochiul mai slab să devină mai puternic și să dezvolte vederea.
 3. Intervenție Chirurgicală:
  • Chirurgia poate fi o opțiune pentru corectarea fizică a alinierii ochilor. Aceasta implică ajustarea mușchilor oculari pentru a restabili alinierea corespunzătoare.
 4. Terapie Vizuală și Exerciții Oculare:
  • Terapeuții vizuali pot lucra cu pacienții pentru a dezvolta coordonarea ochilor și pentru a îmbunătăți vederea binoculară prin exerciții specializate.
 5. Tratamentul Cauzelor Subiacente:
  • În cazurile în care strabismul este rezultatul unei alte afecțiuni, cum ar fi paralizia cerebrală sau probleme neurologice, tratamentul cauzei subiacente poate contribui la ameliorarea strabismului.

Concluzie:

Strabismul este o afecțiune oculară care poate avea diverse cauze și efecte. Este important ca această condiție să fie identificată și tratată la timp, mai ales în cazul copiilor, pentru a preveni complicații pe termen lung. O consultare cu un oftalmolog poate ajuta la determinarea celor mai potrivite opțiuni de corecție, asigurând astfel o vedere sănătoasă și alinierea corespunzătoare a ochilor.

You might like

About the Author: Omul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *