Somnambulismul: Cauze și gestionare

Somnambulismul, cunoscut și sub denumirea de mers în somn, este un comportament deambulator involuntar care apare în timpul somnului profund. Persoanele care suferă de somnambulism pot merge, vorbi sau săvârși alte activități complexe în timp ce sunt într-o stare de somn adânc. Acest fenomen poate varia în intensitate și frecvență. În acest articol, vom explora cauzele somnambulismului și modalități de gestionare a acestui comportament.

Cauze ale Somnambulismului:

 1. Ereditate:
  • Există o predispoziție genetică la somnambulism. Dacă unul sau ambii părinți au avut această problemă în copilărie sau adolescență, există șanse mai mari ca și copilul lor să manifeste somnambulism.
 2. Stres și Oboseală:
  • Stresul și oboseala pot contribui la declanșarea episoadelor de somnambulism. Lipsa de odihnă adecvată sau schimbările bruște în programul de somn pot afecta calitatea somnului.
 3. Faze ale Somnului:
  • Somnambulismul apare adesea în primele două-trei ore ale somnului profund, în timpul ciclului de somn numit NREM (Non-REM).
 4. Fever:
  • Febrilele pot declanșa somnambulismul, în special la copiii mici. Temperaturile ridicate pot afecta ciclul normal de somn și pot contribui la acest comportament.
 5. Medicamente și Substanțe:
  • Anumite medicamente, precum sedativele, și consumul de alcool sau alte substanțe pot influența somnul și pot duce la somnambulism.
 6. Probleme de Sănătate Mentală:
  • Unele tulburări de sănătate mentală, cum ar fi tulburarea de anxietate sau stres post-traumatic, pot fi asociate cu somnambulismul.

Simptome ale Somnambulismului:

 1. Deambulare în Somn:
  • Mersul în somn este simptomul central al somnambulismului, iar persoanele afectate pot parcurge distanțe variabile în timpul episoadelor.
 2. Vorbire în Somn:
  • Persoanele care suferă de somnambulism pot vorbi în timpul episoadelor, dar discursul lor poate fi confuz sau fără sens.
 3. Ochi Deschiși, dar Fără Conștiență:
  • Ochiul deschis în timpul somnului este caracteristic pentru somnambulism. Cu toate acestea, persoana afectată nu este conștientă de mediul înconjurător.
 4. Dificultăți de Trezire:
  • Somnambulii pot avea dificultăți în a fi treziți sau pot fi confuzi și dezorientați atunci când sunt treziți în timpul unui episod.

Gestionarea Somnambulismului:

 1. Creearea unui Mediu Sigur:
  • Eliminați obiectele periculoase din calea somnambulilor potențiali și asigurați-vă că ferestrele și ușile sunt bine închise pentru a preveni accidentele.
 2. Rutină de Somn Regulată:
  • Menținerea unei rutine regulate de somn poate reduce frecvența episoadelor de somnambulism. Asigurați-vă că seara există timp suficient pentru odihnă.
 3. Evitarea Stimulentelor înainte de Culcare:
  • Evitați consumul de stimulente precum cafeaua sau alcoolul înainte de culcare, deoarece acestea pot afecta calitatea somnului.
 4. Consiliere și Terapie:
  • În cazul în care somnambulismul cauzează probleme semnificative sau este asociat cu stres, consilierea sau terapia pot fi utile pentru a aborda factorii subiacenți.
 5. Medicație (doar la recomandarea medicului):
  • În anumite cazuri, medicamentele pot fi prescrise pentru a controla somnambulismul, dar acest lucru ar trebui făcut sub supravegherea unui medic.
 6. Treziți Persoana Cu Delicatețe:
  • Dacă observați că cineva este într-o stare de somnambulism, încercați să îl treziți cu delicatețe și să îl îndrumați înapoi în pat.

Concluzie:

Somnambulismul este un fenomen comun, în special la copii, dar poate afecta oamenii de toate vârstele. În cele mai multe cazuri, somnambulismul nu necesită tratament specific și poate fi gestionat prin modificarea mediului și a rutinei de somn. Cu toate acestea, în cazurile severe sau în situații în care somnambulismul afectează calitatea vieții, este recomandat să căutați sfatul unui profesionist medical.

You might like

About the Author: Omul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *