Osteoporoza afectează o treime dintre femeile peste 55 de ani în România

Osteoporoza este o afecțiune tăcută și insidioasă care afectează o mare parte din populația României, în special femeile trecute de 55 de ani. Această boală fragilizează oasele, făcându-le susceptibile la fracturi și complicații severe. Conform studiilor recente, aproximativ o treime dintre femeile din România peste vârsta de 55 de ani suferă de osteoporoză, o statistică alarmantă ce impune o atenție deosebită din partea comunității medicale și a publicului larg.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității minerale osoase și deteriorarea structurii țesutului osos, ceea ce duce la o fragilitate crescută a oaselor și un risc major de fracturi. Cel mai frecvent, aceste fracturi apar la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturilor. Deși pierderea osoasă este un proces natural care începe în jurul vârstei de 30 de ani, osteoporoza este marcată de o pierdere accelerată a masei osoase, ceea ce compromite serios integritatea structurală a scheletului.

Factori de risc specifici femeilor

Femeile sunt mai predispuse la osteoporoză decât bărbații, în mare parte din cauza modificărilor hormonale care apar după menopauză. Estrogenul, un hormon care joacă un rol crucial în menținerea masei osoase, scade dramatic după menopauză, accelerând pierderea osoasă. Printre alți factori de risc se numără:

  1. Istoricul familial: Dacă mama sau bunica a avut osteoporoză, riscul crește semnificativ.
  2. Constituția fizică: Femeile cu o structură osoasă mică și subțire sunt mai vulnerabile.
  3. Deficitul de calciu și vitamina D: Aceste substanțe sunt esențiale pentru sănătatea oaselor.
  4. Stilul de viață sedentar: Lipsa exercițiilor fizice contribuie la slăbirea oaselor.
  5. Fumatul și consumul excesiv de alcool: Ambele obiceiuri au un impact negativ asupra sănătății osoase.

Simptome și diagnostic

Osteoporoza este adesea numită „boala tăcută” deoarece progresează fără simptome evidente până la apariția unei fracturi. Totuși, există câteva semne subtile care pot indica prezența bolii:

  • Durere de spate: Cauzată de o vertebră fracturată sau colapsată.
  • Pierdere în înălțime în timp: Deformarea vertebrelor poate duce la o scădere în înălțime.
  • Postură aplecată: Deformarea coloanei vertebrale poate cauza o postură încovoiată.

Diagnosticul precoce este crucial pentru gestionarea eficientă a osteoporozei. Testele de densitate minerală osoasă, cum ar fi absorțiometria duală cu raze X (DEXA), sunt cele mai precise metode pentru a evalua sănătatea osoasă și pentru a determina riscul de fracturi.

Prevenție și tratament

Prevenirea osteoporozei începe cu un stil de viață sănătos. Adoptarea unei diete bogate în calciu și vitamina D, împreună cu exercițiile fizice regulate, sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Antrenamentele de forță și activitățile care implică greutăți, cum ar fi mersul pe jos sau dansul, ajută la întărirea oaselor și la îmbunătățirea echilibrului.

Alimentația corectă

O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali pentru oase, este fundamentală. Surse importante de calciu includ produse lactate, legume cu frunze verzi, migdale și tofu. Vitamina D, care ajută la absorbția calciului, poate fi obținută prin expunerea la soare și prin consumul de pește gras, ficat și ouă. În unele cazuri, suplimentele alimentare pot fi necesare pentru a asigura aportul adecvat de calciu și vitamina D.

Exercițiile fizice

Activitatea fizică joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea osteoporozei. Exercițiile de rezistență, cum ar fi ridicarea de greutăți și exercițiile cu greutatea corporală, stimulează formarea osoasă și cresc densitatea minerală osoasă. Exercițiile de echilibru și flexibilitate, cum ar fi yoga și tai chi, ajută la prevenirea căderilor, reducând astfel riscul de fracturi.

Tratamentul medicamentos

În cazul în care osteoporoza este diagnosticată, tratamentul medicamentos poate fi necesar pentru a încetini pierderea osoasă și pentru a reduce riscul de fracturi. Medicamentele utilizate includ bisfosfonații, calcitonina, modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen și teriparatida. Medicul va alege tratamentul adecvat în funcție de severitatea bolii și de profilul individual al pacientului.

Impactul osteoporozei asupra vieții

Osteoporoza poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Fracturile osteoporotice pot cauza durere cronică, mobilitate redusă și pierderea independenței. În cazurile severe, fracturile de șold pot necesita intervenții chirurgicale complexe și perioade lungi de recuperare, afectând atât pacientul, cât și familia acestuia.

Conștientizarea și educația publicului

Creșterea conștientizării privind osteoporoza și importanța prevenției este esențială pentru reducerea incidenței acestei afecțiuni în România. Campaniile de informare, susținute de organizațiile de sănătate și de autoritățile publice, pot ajuta la educarea populației cu privire la factorii de risc și la măsurile preventive. De asemenea, este important ca femeile să fie încurajate să efectueze teste de densitate minerală osoasă și să consulte medicul pentru evaluări periodice.

Concluzii

Osteoporoza este o problemă majoră de sănătate publică în România, afectând o treime dintre femeile peste 55 de ani. Cu toate acestea, prin adoptarea unor măsuri preventive adecvate și prin creșterea conștientizării, impactul acestei afecțiuni poate fi redus semnificativ. Un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, alături de diagnosticul precoce și tratamentul adecvat, sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor și pentru prevenirea fracturilor. Educația și informarea continuă a publicului reprezintă pași importanți în lupta împotriva osteoporozei și în protejarea sănătății femeilor din România.

You might like

About the Author: Omul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *