Infarctul miocardic acut: Recunoaștere și acțiune

Infarctul miocardic acut (IMA), cunoscut și sub denumirea de atac de cord, reprezintă o urgență medicală gravă care apare atunci când aportul de sânge către o parte a inimii este blocat. Recunoașterea semnelor de IMA și acțiunea rapidă sunt esențiale pentru a salva vieți și pentru a minimiza daunele aduse inimii. În acest articol, vom explora semnele caracteristice ale unui infarct miocardic acut și importanța unei intervenții imediate.

Semne Comune ale Infarctului Miocardic Acut:

 1. Durere sau Presiune în Piept:
  • Durerea sau senzația de presiune în piept este un simptom caracteristic. Aceasta poate varia de la o senzație de strângere la durere intensă.
 2. Durere Radiind în Brațul Stâng sau în Gât:
  • Durerea din zona pieptului poate iradia către brațul stâng, umăr și gât. Uneori, poate afecta și partea dreaptă a corpului.
 3. Dificultăți de Respirație:
  • Persoanele cu IMA pot experimenta dificultăți de respirație sau senzație de sufocare. Aceasta poate fi însoțită de transpirații abundente.
 4. Slăbiciune Generală:
  • Slăbiciunea bruscă sau senzația de oboseală extremă poate fi un semn de IMA. Persoana afectată poate simți o pierdere bruscă a energiei.
 5. Greață sau Vărsături:
  • IMA poate provoca senzație de greață sau vărsături, uneori înainte sau în timpul episodului de durere în piept.
 6. Anxietate sau Confuzie:
  • Unii pacienți pot experimenta anxietate severă sau confuzie în timpul unui infarct miocardic acut.

Importanța Acțiunii Imediate:

 1. Apelarea Serviciilor de Urgență:
  • Dacă se suspectează un IMA, este crucial să se apeleze imediat serviciile de urgență. Numărul de urgență specific țării trebuie apelat pentru a obține asistență medicală de specialitate.
 2. Administrația de Nitroglicerină:
  • Dacă pacientul a fost prescris anterior cu nitroglicerină, administrarea acestei medicamente poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea încărcării inimii.
 3. Rămânerea Calm și Evitarea Efortului Fizic:
  • Persoana afectată ar trebui să rămână calmă și să evite efortul fizic. Repausul poate ajuta la reducerea solicitării inimii.
 4. Evitarea Autoadministrării de Medicamente:
  • Nu se recomandă autoadministrarea de medicamente, cum ar fi aspirina, fără recomandarea explicită a unui profesionist medical.

Tratamentul Infarctului Miocardic Acut:

 1. Angioplastia Coronariană:
  • Angioplastia coronariană este o procedură în care un cateter este introdus în artera coronariană blocată pentru a restabili fluxul de sânge. Uneori, un stent poate fi plasat pentru a menține deschiderea arterei.
 2. Tromboliza:
  • Administrarea de medicamente trombolitice poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge care blochează arterele coronariene.
 3. Monitorizare Medicală Continuă:
  • Persoanele care au suferit un infarct miocardic acut vor fi monitorizate atent în unitatea de terapie intensivă pentru a detecta eventuale complicații.

Recuperare După Infarctul Miocardic Acut:

 1. Reabilitare Cardiacă:
  • Procesul de recuperare include adesea program de reabilitare cardiacă, care implică exerciții fizice supervizate, consiliere nutrițională și educație despre gestionarea factorilor de risc.
 2. Tratament Continuu:
  • Medicamentele precum beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și statinele pot fi prescrise pentru a controla tensiunea arterială, pentru a reduce incidența recidivelor și pentru a gestiona nivelul de colesterol.
 3. Modificări ale Stilului de Viață:
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include renunțarea la fumat, menținerea unei diete echilibrate și exerciții regulate, este esențială pentru prevenirea altor evenimente cardiovasculare.

Concluzie:

Infarctul miocardic acut este o situație medicală de urgență care necesită recunoașterea imediată a simptomelor și acțiune rapidă. Apelează la serviciile de urgență și primirea asistenței medicale specializate în cel mai scurt timp posibil sunt esențiale pentru îmbunătățirea prognosticului. Educația publicului cu privire la semnele de IMA și promovarea conștientizării despre importanța acțiunii imediate sunt vitale în prevenirea pierderilor de vieți cauzate de această afecțiune gravă.

You might like

About the Author: Omul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *