Afinată de casa: cum să prepari lichiorul tradițional de afine

Afinata este un lichior tradițional românesc, preparat din afine proaspete sau congelate, alcool și zahăr. Această băutură delicată și aromată este apreciată pentru gustul său distinct și pentru faptul că poate fi preparată acasă, urmând rețetele transmise din generație în generație.

Bucuria Procesului de Preparare

Selectarea Ingredientelor

Pentru a obține o afinată de calitate, este important să alegi afine proaspete și coapte sau, dacă nu sunt disponibile, afine congelate de înaltă calitate. De asemenea, vei avea nevoie de alcool de calitate și de zahăr.

Pas cu Pas: Procesul de Preparare

 1. Spală bine afinele și lasă-le să se usuce.
 2. Pune afinele într-un borcan sau într-un vas de sticlă și presară zahărul peste ele.
 3. Toarnă alcoolul peste afine și zahăr, astfel încât să le acopere complet.
 4. Închide ermetic borcanul sau vasul și lasă-l într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva săptămâni sau chiar luni, pentru a permite aromei să se dezvolte.

Afinată de Casa: O Adevărată Delicatesă

Gustul Unic

Afinata preparată în casă are un gust bogat și complex, în care se îmbină dulceața afinei cu puterea alcoolică și notele subtile de zahăr caramelizat. Este o băutură perfectă pentru a fi savurată cu prietenii sau pentru a fi oferită ca un cadou special.

Versatilitatea în Bucătărie

Afinata nu este doar o băutură, ci și un ingredient versatil în bucătărie. Poate fi adăugată în diferite rețete, precum deserturi, sosuri sau chiar cocktailuri, pentru a aduce o notă distinctivă și rafinată.

Rețete de Afinată de Casa

Afinată Clasică

Ingrediente:

 • 500g afine
 • 400g zahăr
 • 500ml alcool alimentar

Afinată Aromată cu Condimente

Ingrediente:

 • 500g afine
 • 400g zahăr
 • 500ml alcool alimentar
 • 2-3 cuișoare
 • 1 băț de scorțișoară
 • coajă de la o lămâie

Sfaturi și Trucuri pentru Reușită

Păstrează Borcanul Închis

Este important să păstrezi borcanul sau vasul închis ermetic pe toată durata procesului de macerare, pentru a evita evaporarea alcoolului și pentru a păstra aromele intacte.

Aprecierea Gustului

În timpul procesului de macerare, este recomandat să deguști periodic afinata pentru a evalua evoluția gustului și pentru a decide momentul optim de filtrare și îmbuteliere.

Îmbutelierea și Păstrarea

Filtrarea Afinatei

După ce afinata și-a atins maturitatea și a dobândit aromele dorite, este momentul să o filtrezi pentru a îndepărta pulpa și semințele de afine. Poți folosi un filtru de cafea sau un tifon pentru a obține o lichiditate perfectă.

Păstrarea Corectă

Afinata filtrată trebuie să fie păstrată în sticle de sticlă închise ermetic, într-un loc răcoros și întunecat, pentru a-și păstra calitățile organoleptice și pentru a se menține proaspătă și aromată.

Bucură-te de Gustul Tradiției

Afinata de casa este mai mult decât o băutură – este o călătorie în tradiția și cultura românească. Preparând-o în propriul cămin, te conectezi cu istoria și moștenirea noastră culinară și te bucuri de o experiență gustativă autentică și plină de satisfacții.

You might like

About the Author: Omul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *